Herdenking Antwerpse Joodse slachtoffers WOII

Tegenover de Stolpersteine staat de gedachte van datgene waar mensen niet zo maar over lopen of honden op kunnen poepen. Met zulke stenen gaat het om individuele gevallen en is het goed mogelijk enkel nog nabestaanden die voldoende financiële middelen hebben om zich zulk een steen te kunnen veroorloven, dat die zich voor het huis van een slachtoffer zulk een herinneringssteen kunnen laten plaatsen.

Men kan wel zeggen dat op plekken waar geen huizen meer staan, maar vroeger joden hebben gewoond, er eveneens een “Struikelsteen” kan komen, zodat een ieder kan zien wie waar gewoond heeft. Maar toch blijft men dan slechts een beperkt aantal mensen in gedachten houden.

De Antwerpse Joodse organisaties zijn al meer dan een anderhalf jaar in overleg met het Antwerpse stadsbestuur om een herdenkingsmonument op te richten waarop alle namen zouden komen van Joden die naar concentratiekampen gestuurd zijn en niet zijn teruggekomen.

Het Forum der Joodse Organisaties is met een meerderheid van Joden in Antwerpen, voorstander van een nieuw monument met vermelding van de namen van Alle vermoorde joden uit Antwerpen tijdens de Holocaust en is verheugd dat het college van burgemeester en schepenen achter dit project staat en zelf hiervoor een wetenschappelijke adviesraad heeft samengesteld met het doel de herdenking aan WOII en de herinnering aan de slachtoffers levendig te houden.

Het illegaal plaatsen van Stolpersteine zonder toestemming van het Stadscollege waarbij maar enkele (in dit geval 2) vermoorde leden van onze gemeenschap worden herdacht kan niet de juiste oplossing zijn en is niet de optie gedragen door de Antwerpse Joodse gemeenschap.

zegt Raphael Werner, voorzitter FJO.

Voor hem is het uitermate belangrijk om doordacht om te gaan met het verleden en de juiste oplossing te vinden voor de duizenden slachtoffers en iedereen te herdenken op een waardige manier.

Zulk een struikelstenen kunnen wel een fijn initiatief lijken, maar men moet er ook de beperktheid van inzien en beseffen dat mensen sowieso niet met hun hoofd naar beneden lopen. En als hun hoof dan wel gebogen is is het meestal om op hun smartphone te zien en de rest om hen heen te vergeten of gewoonweg niet waar te nemen. Dus zulke stenen zullen zij ook niet merken. Het bewijs kan men zien aan het filmzaalcomplex van UGC waar een herdenkingssteen lig voor de V2 inslag, maar de meeste mensen die ongemerkt over lopen.

Ook moet men er toe komen om iets algemeens op te richten dat werkelijk kan opvallen of aandacht op roept bij voorbijgangers.

Volgens Raphael Werner zal het doel pas bereikt worden als men een totaalvisie in het oog heeft voor een permanente herdenking van de slachtoffers, de Jodendeportatie en de Tweede Wereldoorlog.

Het versterken van de herinneringseducatie en de opvoedkundige rol zijn hierbij ook een beslissende factor.

zegt hij., en vervolgt

Het Antwerpse herdenkingsmonument (of “Namenmonument”) zoals dit reeds enkele jaren wordt gepland is daar het waardige antwoord voor en zal nu binnen de kortste tijd dank zij de medewerking van het Stadscollege gerealiseerd worden.

+

Voorgaande

Herdenkingsstenen die doen buigen voor de slachtoffers

Advertentie

4 gedachten over “Herdenking Antwerpse Joodse slachtoffers WOII

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.