Waarom vele van onze broeders zich stil houden voor de buitenwereld

Velen van onze broeders en zusters op het West-Europese land hebben familieleden verloren of hebben familieleden die in de periode 1930-1945 heel moeilijke perioden hebben doorstaan.

File:1543 On the Jews and Their Lies by Martin Luther.jpg
Boekomslag van “Von den Jüden und Iren Lügen” – Deckel des Werkes Von den Jüden und Iren Lügen (Von den Juden und ihren Lügen) von Martin Luther, 1543

In Duitsland was er al in 1543 een fel antisemitisch geschrift verschenen waar de Jodenhaat vanaf droop: ‘Von den Juden und ihren Lügen’, geschreven door de theoloog Maarten Luther. Ook al had hij in 1523 nog een aanval op de Rooms-Katholieke Kerk gevoerd over hoe slecht zij de Joden behandeld zouden hebben, bracht hij zelf zeven maatregelen naar voor die volgens hem tegen de Joden genomen moesten worden.

Zijn afkeer tegen de Joden in die tijd kon, wie weet, een zelfde voedingsbodem gehad hebben als wij nu bij sommige evangelische groepen zien in Europa en in de Verenigde Staten van Amerika. Zoals Luther hebben veel Evangelische groepen hun hoop gesteld op de bekering van de Joden om Jezus als God te erkennen. Maar daar dit uit blijft, overvalt ontmoediging hen en vinden zij dat de Joden hardleers zijn en Jezus als God altijd zullen verwerpen. Daarin kunnen zij grotendeels gelijk hebben, want Joden geloven met recht en reden dat er slechts één Ware God is, en dat is de God van Abraham, Jehovah Die één is en niet twee of drie.

In de zestiende eeuw riep Luther al op om de Joden hun huizen, synagogen en scholen best te verbranden en hen de mogelijkheid te ontnemen om zich openbaar te maken en hun geloof te verspreiden. Maar de Christelijke prediker ging nog verder, daar hij in de Joden een gevaar voor de Christen gemeenschap zag, vooral als deze dan ook nog eens boeken en leerstellingen van Joden ter ore zouden krijgen. Om dat te vermijden moesten Joodse gebedsboeken afgenomen worden en moesten Rabbijnen en andere Joodse geletterden, op straffe van de dood, verboden worden ooit nog iemand het Joodse geloof te leren.

Voormalig terrein Joods Werkkamp Vledder anno 2010

Luther ging zelfs zo ver dat hij liefst zag dat de Joden zich niet meer op straat zouden gaan vertonen en dat het best was dat zij zouden worden opgepakt worden om afgezonderd te worden en in werkkampen gestopt te worden om hen hun brood te laten verdienen.

Volgens de joodse auteur René Süss kwam het pamflet ‘Von den Juden und ihren Lügen’ echter niet zomaar uit de lucht vallen en is er nooit sprake geweest van een ommekeer in Luthers denken over de Joden. Volgens Lutherkenner Joop Boendermaker klopt deze voorstelling van zaken niet en was Luther de Joden wel degelijk goedgezind in zijn eerdere jaren. Zo respecteerde Luther, volgens hem, in die tijd de rabbijnen en dat wegens zijn uitspraak dat Jezus een Jood was, Luther door zijn tegenstanders een ‘halve jood’ werd genoemd.

Wij mogen echter niet over het hoofd zien dat in vorige eeuw Luthers anti-judaïsme Duitse lutheranen ontvankelijk had gemaakt voor nationaalsocialistische propaganda die naast het antisemitisme ook het ‘Germaanse’ karakter van de reformatie beklemtoonde. Het racistische motief voor de vervolging door de nazi’s was echter vreemd aan Luthers theologisch gemotiveerde afwijzing van de Joodse religie.

File:Hannah arendt-150x150.jpg
Hannah Arendt -Hannah Arendt Bluecher Literary Trust, New York, USA; Manuskriptauszug: Georges Borchardt Inc., New York, USA
File:Karl Jaspers 1946.jpg
Karl Theodor Jaspers Duitse psychiater die als filosoof internationaal bekend werd

De filosoof Karl Jaspers, een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de existentiefilosofie, die eerst leraar en later levenslange vriend werd van de DuitsAmerikaanse Joodse filosofe en politiek denker, die zich verdiepte in totalitaire politieke systemen Hannah Arendt. In 1944 werkte Arendt als commissielid van de Organisatie voor Europese Joodse Culturele Wederopbouw en in 1948 nam zij de dagelijkse leiding op zich. In 1946 was Arendt lector bij de uitgeverij Salman Schocken in New York.

Jaspers was er van overtuigd dat de gruwel misdaden van het Nazisme tijdperk nooit vergeten mochten worden en dat het gedenken van deze misdaden de enige manier was om te voorkomen dat ze ooit opnieuw zouden kunnen plaatsvinden. volgens hem was wat Hitler gedaan had ook door Luther aanbevolen (behalve dan de gaskamers).

Volgens de Duitse bisschop van Thüringen gaven de nazi’s met hun beruchte Kristallnacht, waarbij Synagogen, huizen, bedrijven, winkels, begraafplaatsen en scholen van Duitse Joden werden verwoest, in de nacht van 9 op 10 november 1938, Luther, die op 10 november was geboren,

“het mooist denkbare verjaardagsgeschenk”.

 

Ook al zijn de meerderheid van de christenen niet actief bezig met hun geloof zijn er nog verschrikkelijk veel die vinden dat de Joden Jezus gedood hebben. Alsook groeit opnieuw de jaloezie en haat voor die Joden die er maar steeds in slagen hun leven vrij op te bouwen en in hoge geldzaken te kunnen geraken. Dezer dagen komt er dan nog eens een vernieuwde Jodenhaat bij welke gevoed wordt door de vele islamitische immigranten die in de Joden vijanden van de staat Palestina zien. Ook al vergeten vele van die moslims dat meerdere Joden ook niet steeds akkoord gaan met bepaalde Zionistische groeperingen en zeker niet met diegenen die het leven zuur maken van niet Joden met in het bijzonder moslims.

Die aangroei van asiel zoekers, die veelal ook antisemitische acties ondernemen, voedt dan weer de rechtse politieke groeperingen die daar een mooie kans in zien om bij de groepen streng aan te pakken en er voor te ijveren dat die bevolkingsgroepen uit deze streken zouden verwijderd worden.

Vele ware gelovigen zien deze corrupte wereld aan en houden zich liefst afzijdig. er zijn dan ook velen die het beter vinden om zich volledig toe te leggen op Gods Werken en de wereldse werken terzijde te laten en alzo geen radio en televisie in huis te halen en zeker geen computers. Hierdoor zorgen zij wel voor dat zij nog meer afgezonderd geraken van het werelds gebeuren, waardoor zij nog meer als wereldvreemd worden aanschouwd. Maar door hun afzondering van het werelds gebeuren verdwijnen velen ook in de anonimiteit, wat het ook voor predikers moeilijker maakt om contacten met hen te onderhouden. Velen van onze broeders en zusters verdwijnen zo onder de radar. En dat komt natuurlijk de geloofsopbouw en godsdienstbeleving in onze streken niet ten goede. Wel begrijpen wij de angst van vele gelovigen voor het oprukkende gevaar, maar hopen wij toch dat uit Joodse, Islamitische en Christelijke (Katholieke zo wel als Protestantse) bewegingen of organisaties werk zal gemaakt worden om de gemoederen te sussen en alle partijen te laten inzien dat er totaal geen reden hoeft te zijn om onverdraagzaam tegenover elkaar te zijn, en om te laten beseffen dat de God van beide partijen één en dezelfde is Die Vrede en Liefde onder alle burgers wenst.

+

Lees ook:

 1. Jeruzalem en Joodse en Christenen hun angst voor uitsluiting
 2. Geïnstitutionaliseerde discriminatie
 3. Geen groeiende moslimhaat in Europa, maar groeiende jodenhaat
 4. Economic crisis danger for the rise of political extremism
 5. Belgium showing signs of pre-Nazi Germany making certain people afraid to show up in public
 6. Parallels between what is happening in our world today and the atmosphere in pre-Nazi Germany
 7. Anti-Semitic pressure driving Jews out of Europe
 8. Jews In France Ponder Whether To Stay Or To Leave
 9. Christian fundamentalists feeding Into the Toxic Partisanship and driving countries into the Dark Ages… #1
 10. Signs of the times – “An object of scorn and ridicule”
 11. If some of us do not feel safe
 12. Public reaction demanded against increase in anti-Semitic hate crimes
 13. German nationwide rallies against anti-Semitism

+++

Gerelateerd

 1. Graven in het verleden?
 2. Toen Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur spijkerde: of toch niet?
 3. Het merk Luther: hoe een monnik vanuit het niets zijn stadje tot een centrum … – In Het merk Luther laat Andrew Pettegree zien dat Luther niet alleen een begaafd theoloog was, maar ook – in hedendaagse termen – een sluwe populist.
 4. Maarten Luther: Populist van de 16e eeuw
 5. Politiek Den Haag beloont Palestijnse terreur
 6. Palestijnse aanslag op Joods gezin is Jodenjacht
 7. De jodenhaat van de ”Utrechtse paus”
 8. Daar zat ik ..
 9. 50-plus kerk
 10. Paus kijkt terug op 500 jaar Reformatie: “Nu niet stil blijven staan!”
 11. Expositie Luther té oppervlakkig
 12. Islam en Jodenhaat gaan hand in hand
 13. Geen groeiende moslimhaat in Europa, maar groeiende jodenhaat
 14. Is die hoofddoek nou een symbool van kanker of is het een dubbele Jodenster?
 15. Jodenbekering
 16. Nieuwe Joden
 17. Geachte heer Ephimenco,
 18. Nieuw antisemitisme klopt dagelijks aan de deuren van Franse joden
 19. Amsterdamse Joden voelen zich steeds onveiliger.
 20. Europa’s medelevende haat tegen Israël
 21. De Joden en het nazisme van de 21e eeuw
 22. Al-Haddad in Utrecht: zijn meest controversiële uitspraken
 23. Over Luther, Hitler en Merkel.
 24. Drees veegde de vloer aan met Den Uyl over de massa-immigratie.
 25. Allez, Alain?
 26. Quote 3245 Corneille verrast nog steeds …
 27. Leefbaar Rotterdam lanceert antiradicaliseringsplan met Forum voor Democratie
 28. Censuur? Anti-semitische complottheorie aanbevolen en ontkend!
 29. Leo Lucassen verbreidt nepnieuws over antisemitisme
 30. VARA fabriceert wereldwijd Joods Complot
 31. Complotdenken en antisemitisme
 32. Monopolisering van de slachtofferrol
 33. Antisemitisme in Apeldoorn: politie weigert aangifte slachtoffer
 34. Met Duitse scholieren naar het concentratiekamp: ‘Zit niet op je mobieltje te pielen
 35. Vernietigingskamp Sobibor / Sobibor destruction camp
 36. Jodenlijstjes toen en nu
 37. Joodse en katholieke kritiek op voorstel om Hervormingsdag in Duitsland tot vaste vrije dag te maken
 38. Vertrekken er steeds meer mensen naar Turkije, Marokko en Israel?
 39. Jeruzalem is geen “bezette stad”
 40. Israël’s antwoord op geoliede Jodenhaat
 41. Hollandse Luchten
 42. Arrestaties na gooien brandbommen naar Zweedse synagoge
 43. De boze en de verheven mens
 44. RK visie op Jeruzalem als hoofdstad van Israël.
 45. Weet jij wat tolerantie inhoudt?
 46. De a priori onverdraagzaamheid van links<
 47. Stel je voor: twee moslims krijgen 83 stokslagen in Zwolle vanwege ‘de misdaad van het islamitisch geloof’. Rechtsstaat Nederland?
 48. 2018 is shaping up to be the far-right’s worst year since 1945
 49. First Responder: Multicultural Europe?
 50. In France, Steve Bannon Tells Far-right National Front(Nazis): ‘History Is on Our Side, Will Bring Us Victory’ – haaretz.com
 51. Circumscribing the Body Politic: Circumcision, Religious Freedom and Identity in Europe
 52. Merkel Denounces ‘Dismaying’ Rise of Anti-Semitism Among Arab Refugees
 53. 300 French Personalities Denounce ‘Islamist Radicalisation’, Sign Manifesto Against ‘New anti-Semitism’
 54. German Anti-Semitism Chief Tells Jews: Your Fears over Influx of Muslim, Arab Refugees Legitimate
 55. This is Merkel’s new, “diverse” Germany, where antisemitism is cool again.
Advertentie

12 gedachten over “Waarom vele van onze broeders zich stil houden voor de buitenwereld

 1. Dag jeshuaist,
  Ja, ondanks dat Luther veel dingen goed had gedaan, heeft hij een gruwelijke fout gemaakt, toen inden tijd en Hitler heeft het toegepast.
  Dat had nooit mogen gebeuren.
  Maar wat doen we er nu aan?
  spijtig genoeg zien we nog steeds hoe vele christenen hun neus ophalen als er het woord Joden vallen, zelfs in mijn kerk.
  Dan zeg ik gewoon, als ze daar iets op zeggen,nu vergeet niet dat Jezus, Maria en Jozef rasechte Joden waren. Als je iets hebt tegen Joden dan heb je iets tegen Jezus.
  Haat je Joden? Dan haat je Jezus ,simpel.
  Jezus zegt ons iedereen lief te hebben, en daar hoort op de eerste plaats Gods volk bij.
  Gods zegen, groetjes Bea

  Like

  1. Bedankt voor je reactie en zegen.

   Het spijtige is dat vele Christenen Jezus niet als Jood willen erkennen, alsook dat de meeste van zijn leerlingen en eerste christenen Joods waren. Hopelijk komen ze tot inzicht wanneer jij (en anderen) hen er op wijst.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.