De levensreis van een Kabbalist

Er is een bekend verhaal van een Kabbalist, die op sterven lag en zijn hele leven aan zijn geestesoog voorbij zag trekken. Zijn aards verblijf zag hij als een trektocht door een wijdse woestijn. Bij iedere mijlpaal in zijn leven – zijn geboorte, zijn Beriet mila, zijn Bar Mitsva, zijn Choepa, de belangrijkste evenementen in zijn leven – zag hij twee voetsporen in het woestijnzand. Hij begreep, dat het zijn eigen voetstappen waren en die van God.

Maar bij de tragische gebeurtenissen – ziekte, verlating, wanhoop en verdriet – zag hij alleen maar één stel voetafdrukken. Hij richtte zich tot God en klaagde:

“Heer der Wereld, waar was U toen ik U het meest nodig had?”

God antwoordde:

“Herinner je het je niet? Die voetstappen die je zag bij de trieste gebeurtenissen waren die van Mij. Ik tilde jou altijd overal overheen, wanneer jouw krachten het begaven:’

*

De Hashem is steeds bereid om diegenen die op Hem willen rekenen te helpen. Hij is bereid met hen op stap te gaan en hen in het leven te beschermen door hun rots te zijn maar ook hun drager en getrouwe metgezel.

Alle dagen worden wij uitgenodigd om mee met Hem de grote tocht aan te vatten die ons door het leven leid. Om ons te helpen heeft hij ook een reisgezel en andere metgezel voorzien.

Meer dan eens zat de mens in problemen, maar heeft God hen er weer uit gehaald. Ook vandaag is Hij nog steeds bereid de  mens bij te staan en verlossing aan te bieden. Maar Hij dwingt niemand niet. Eenieder is vrij om al dan net voor Hem te kiezen of voor deze wereld van godsverduistering.

Als wij kijken naar het verleden zien wij dat de Hashem de Jehoedi over obstakels heen nam en zo ook hen het vieren van de eerste Seider opdroeg. Doorheen de geschiedenis kunnen wij zien hoe de Joden Pesach konden vieren te midden van vervolging en lijden. Met Pesach dat betekent over iets heen springen, konden zij hun lijden en moeilijkheden overstijgen, gelovend in de hoop die de Hashem voor hen heeft bereid.

+

Voorgaande

De Weg naar het juiste station vinden

Het juiste perron vinden

Juiste Medereizigers vinden

Metgezel en Begeleider

Een huis bouwen voor God

Volgende

De levensreis van een Kabbalist

++

Aansluitend

  1. Gods vergeten Woord 25 Varen op Bijbels Kompas 2 God op de eerste plaats
  2. God is de sterkte van mijn hart
  3. Donkere tijden, droge plekken, hijgende harten, dorstigen, neergeworpenen en geduld

+++

Gerelateerd

  1. Kompas
  2. Pad
  3. die pad
  4. Ongerepte levenslust
  5. De leerling en zijn meester
Advertentie

4 gedachten over “De levensreis van een Kabbalist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.