Prinsesjes en carnavalstoestanden #6 Van Adar I en II naar Nisan

Wij moeten niet wachten tot het einde van een jaar om te gedenken hoe de Elohim Hashem Jehovah God Zijn Volk bij staat.

Enkele dagen geleden konden wij zeggen

“Mie sheh Nichnas Adar, Marbiem beSimcha.”

Dit jaar krijgen wij op ons vreugdeplaatje een “schrikkelmaand” zodat de Joodse kalender met het natuurgebeuren en Godsgebeuren zou samen vallen.

De Hashem geeft aan dat wij eigenlijk de kalender moeten vaststellen op de Maan, en niet op de zon die eigenlijk voor een 365 dagen en een beetje zorgt. Om het dus in lijn te houden moest er eens in de 2 of 3 jaar een correctie doorgevoerd worden.

Dat maakt het wel vreemd als men een eerste maand Adar en een tweede maand Adar heeft, waarbij sommigen dan de vraag kunnen stellen of wij dan ook twee maal moeten gaan feesten op 14-15 Adar.

Mits we toch zeggen

Wie de maand Adar ingaat, wordt steeds vrolijker.

kunnen wij onze vrolijkheid dan maar goed laten gelden. Daarom zou ik ook zeggen om komende woensdag dubbel te feesten op de dag van Adar II welke de standaard of echte maand Adar is, tegenover Adar I welke de toegevoegde maand is (de extra maand voor de laatste maand  – Adar).

Door de schrikkelmaand kunnen wij ons nu wel permitteren extra tijd te nemen om over ons leven en de goedheid van de Allerhoogste na te denken. sommigen hopen door het drinken van wat wijn en zeer vrolijk zijn, dat zij met het Purim feest feest zeer veel geheimen zullen mogen ontdekken. Als men weet dat Esther ook “verborgen” betekent kan die persoon van verborgenheid misschien meer licht werpen op de mensenmaatschappij. In die beeldschone vrouw zit, zoals wij geschapen zijn in het evenbeeld van God, een God die schuil gaat maar toch handelt. Ook al kunnen wij die Elohim niet zien, heeft Hij zich altijd weten te vinden.

Veel mensen zijn er van overtuigd dat alles in deze wereld berust op “gewoon toeval” en op zuiver “natuur wetten”. Voor velen komt er helemaal geen god aan te pas. Misschien ligt dat onbegrip betreft de Godheid aan het feit dat de Hashem ook verborgen is in onze dagelijks wereld. Als we God openlijk zouden kunnen zien in ons dagelijks leven dan zou de houding van de mensen naar God vermoedelijk helemaal anders zijn.

We moeten echter beseffen dat het kunnen zien van God dan nog geen garantie is dat er geen slechte mensen meer zouden zijn. Moest de Hashem optreden als een dictator en dadelijk iedereen bestraffen zou die tegen zijn mitsvot zou ingaan dan zou het heel wat anders zijn. Dan zou niemand (joods en niet-joods) het in z’n hoofd halen om zelfs maar een kleine wet uit de Thora te overtreden. Maar omdat de Elohim Zich verbergt achter de wetten van de natuur en achter natuurlijke fenomenen, is het voor de mensen moeilijker te zien dat de werkelijke touwtjes in God Zijn handen zijn. Emunah of geloof in zuiver toeval is dan ook een van de eigenschappen van Amalek.

De graggers herinneren er ondertussen aan hoe veel ‘kwaad’ er in de wereld kan zijn. En terwijl de prinsesjes vrolijk rondlopen worden wij eveneens er aan herinnerd hoe dat kwaad ook verband houdt men het goed. Van de ouderen wordt er dan ook verwacht dat zij zullen uitleggen waarom er slechte dingen zijn en hoe deze twee dingen met elkaar verband houden.

Ter herinnering aan de overwinning van ons volk op onze vijanden en met name het volk Amalek horen wij onze dankbaarheid aan de Hashem te betuigen.

Onze traditie gaat terug tot aan de eerste mens, Adam, die zijn ervaring en wetten heeft doorgegeven aan Noach, die weer aan Shem en Ever en die weer aan Abraham. In deze tijd ligt het aan ons om over te nemen van onze grootouders en ouders en de traditie weer door te geven aan onze kinderen.

Terwijl het christelijke of heidense carnavalsfeest tot een zatte bedoening is geworden, moeten onze verkleedpartijtjes en feestgelegenheden netjes en ordentelijk verlopen, in de lijn van wat toelaatbaar is voor de Elohim. Er hoeft geen bezwaar gemaakt worden tegen het drinken van wijn op Purim, ook al zijn er gemeenschappen die tegen het gebruik van alcohol zijn. Drinken met mate kan geen kwaad en hoeft dit zeer spiritueel feest, dat zeker niet bedoeld is om dronken te worden, in de weg te staan.

Tijdens deze komende feestdagen moeten wij met de gehele familie opkijken naar de wonderen van de Allerhoogste. Steeds moeten wij in Hem ons vertrouwen schenken met het besef dat God de slechte mensen, zoals in de tijd van het Poerim-wonder, wederom zal straffen.

Op weg naar Nisan mogen wij dan ook verder kijken dan de Uittocht uit Egypte, met het besef dat God voor de gehele mensheid een redding voorschotelt.

Alsook moeten wij samen verder uitkijken naar die tijd dat de Joden wederom God, als de enige en echte alleen-heersende koning zullen kronen.

+

Voorgaande

Prinsesjes en carnavalstoestanden #1 Aalst Carnaval 2019

Prinsesjes en carnavalstoestanden #2 Fiere meisjes

Prinsesjes en carnavalstoestanden #3 Lente-gebeuren

Prinsesjes en carnavalstoestanden #4 Weigering te buigen

Prinsesjes en carnavalstoestanden #5 De Megillah en Dankzegging

Advertentie

5 gedachten over “Prinsesjes en carnavalstoestanden #6 Van Adar I en II naar Nisan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.