Hamentashen (of Hamansoren) recept voor Purim

Hamantashen NOLA 3.JPG
Drie hamantashen. Bovenaan: maanzaad. Linksonder: Raspberry. Rechts: Abrikoos.

Er zijn twee meest gekende vormen van oznei Haman (Hamansoren of Hamantashen) de gevuld koekjes of gebak dat herkenbaar is vanwege zijn driehoekige vorm, meestal geassocieerd met de Joodse feestdag van Purim en Haman, de schurk in het Purim-verhaal.

De bekendste Hamantashen staan ook wel bekend als kiesjeliesj of kiesjelies, de droge koekjes die tijdens het joodse feest Purim (Poerim) worden gegeten. Het oorspronkelijke recept komt van de Sefardische Joden en heette daarom oorspronkelijk ‘Huelos de Haman’ wat ‘hamanblaadjes’ betekent. Doordat deze blaadjes bij het bakken omkrullen en daardoor op oren gaan lijken, worden deze koekjes ook hamansoren in het Nederlands genoemd. Een andere benaming die men ook wel tegenkomt, is hamansflappen.

Een niet al te moeilijk recept voor Hamentashen of Hamansoren voor de Joodse feestdag van Purim wil ik u hier wel mee geven.

Voor de vullingen kan u variëren met maanzaad (de oudste en meest traditionele variëteit), pruimen, noten, dadels, abrikozen, frambozen, rozijnen, appel, vruchtenconserven in een lekvar-stijl, kersen, vijgen, chocolade, dulce de leche, halva, of zelfs karamel of kaas.

Als je op zoek bent naar het beste recept van Hamentashen om dit jaar te bakken, probeer dit eens uit.

  • 2/3 kop boter
  • 1/2 kopsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel. vanille
  • 1 theelepel citroenschil
  • 1 theelepel. bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 2-3 kopjes bloem
  1. Verwarm de oven voor op 375 F ~ 190 °C en bereid een bakplaat voor met bakpapier.
  2. Boter en suiker ongeveer 1 minuut invetten.
  3. Voeg het ei, de vanille en de schil van een halve citroen toe en meng nog een minuut.
  4. Meng in een aparte kom bakpoeder, zout en 2 kopjes bloem.
  5. Combineer de droge en natte ingrediënten.
  6.  Verzamel het deeg in een platte schotel, gebruik extra meel op je handen om ervoor te zorgen dat het deeg niet plakkerig is.
    Dek af in plasticfolie en koel 30-45 minuten in de koelkast.
  7. Bestrooi het werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 1/8 duim of bijna 4 mm
  8. Gebruik een ‘cirkel cookie cutter’ (ongeveer 2-3 cm groot) om cirkels in het deeg te snijden.
  9. Til elke cirkel van het oppervlak en leg ze op bakplaat.
  10. Laat ongeveer een theelepel van het vulsel op elke cirkel vallen.
  11. Knijp de cirkel in een driehoekige figuur.
    Gebruik water op uw vingertoppen als het deeg niet kleeft en breng de hoekjes samen.
  12. Bak gedurende 10-15 minuten op 375 °F of 190° C, totdat de randen net bruinig beginnen te worden.
Zuivel-vrije Hamantaschen
Advertenties

Een gedachte over “Hamentashen (of Hamansoren) recept voor Purim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.