Joodse tiktak of Cursus over Joodse geschiedenis

Jewish Tick, Jewish Tock On the Great Jewish Clock

Wat is de joodse geschiedenis? Is het een geschiedenis zoals elke andere behalve dat het toevallig om de Joden gaat? Of bestaat er zoiets als een echte Joodse ‘geschiedschrijving’, dat wil zeggen, een echte Joodse manier om het verhaal te vertellen?

De Chabad organisatie in Nederland biedt een cursus aan om eens te kijken naar hoe het zit  met de geschiedenis van de Joodse gemeenschap en de rest van de mensheid. Zij willen nagaan of de joodse geschiedenis het verhaal van een kleine stam is die zich graag laat “uitkiezen” door de Elohim.

Om deze vragen te benaderen, moeten we kijken naar de structuur van het verhaal of de verlossing zoals uiteengezet in de Thora. Het is met name in het verhaal van de Exodus uit Egypte dat we het paradigma vinden voor de hele Joodse geschiedenis – en de gehele menselijke geschiedenis gezien vanuit een Joods perspectief

Verloren Paradijs, Gevonden Paradijs

In de aangeboden cursus wil men onderzoeken wanneer de joodse geschiedenis begint. Op welke datum?

Men zou kunnen stellen dat iedereen wel weet dat het begint met Abraham en Sarah. Maar toen Abraham en Sara de menselijke geschiedenis binnengingen, maakten ze een enorme plons vanwege de hoeveelheid “water” die was opgebouwd sinds Adam en Eva. Om de eerste 2448 jaar menselijke geschiedenis te begrijpen, wenden de cursusgangers tot de Midrash. Deze breekt de geschiedenis in 7 grote crises die plaatsvonden in de dagen van Adam, Kaïn, Enos, Noach, de Toren van Babel, Sodom en Gomorra, en het verblijf van Abraham in Egypte – en 7 grote revolutionaire daden waardoor de negatieve effecten van die crisissen door Abraham, Isaak, Jakob, Levi, Kehot, Amram en Moshe ten goede werden veranderd.

Om grip te krijgen op grote delen van de tijd die de Joodse geschiedenis bepalen, wordt in de cursus de geschiedenis opgedeeld in basisperioden, waar elk tijdperk wordt vertegenwoordigd door een Joodse man of vrouw die fungeert als een “interface” tussen hemel en aarde. Zo worden bijvoorbeeld in een videoles het tijdperk van het onschuldige kind beschouwd dat begint met Adam en Eva; het tijdperk van de herrieschoppende adolescent dat begon met Kaïn; het tijdperk van de verantwoordelijke volwassene geïnitieerd door Noach; het tijdperk van de ouder ingehuldigd door Sara en Abraham; en het tijdperk van de spirituele leraar vertegenwoordigd door Moshe.

Vervolg: Geschiedenisverloop Van het tijdvak van de Rechters tot de Kohen in Chabad cursus voorgesteld

Een gedachte over “Joodse tiktak of Cursus over Joodse geschiedenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.