De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #1 Hebreeuwse Geschriften

Ik ben er van overtuigd dat de Allerhoogste Schepper van hemel en aarde naast Zijn daden ook zijn Woorden ten gehore brengt. Zijn Wonderwerken of Daden én Zijn Woorden kunnen wij terug vinden in de Hebreeuwse Bijbel die samengesteld is uit 24 boeken die samen dienen als het fundamentele Joodse epos. Samen vertellen deze boeken het verhaal van HaBri’ah of de schepping van de wereld, de oorsprong van het Joodse volk en de voortdurende ervaring van de Ivriyyim, het Joodse volk in relatie met hun God.

Het leuke of boeiende aan die bijzondere teksten is dat zij van alles wat brengen, uiteenzetting, intrige, spanning, poëzie, liefdesverhalen en allerlei gezangen en gebeden, welke ons vertroosting en blijdschap kunnen brengen alsook aanmoedigen om verder in dit leven te stappen.

In die bijzondere Kitvei Hakodesh worden de  vroege triomfen en beproevingen van het Joodse volk beschreven. Zo kunnen wij in die Hebreeuwse Geschriften lezen over: slavernij in Egypte en daaropvolgende verlossing, het ontvangen van de Thora en het goddelijke verbond op de berg Sinaï, vestiging in het Beloofde Land, ballingschap en vurig anticiperen op toekomstige Messiaanse verlossing.
Als men die boeken naast elkaar legt merkt men één rode draad: namelijk hoe de Elohim iets beloofd aan de eerste mens en hoe Hij hier verder op in gaat met het verduidelijken dat die belofte niet enkel deze twee eerste mensen ten goede zou komen, maar geheel hun nageslacht. Hierbij laat de Elohim Zijn belofte regelmatig weerklinken door uitverkoren mensen en kiest Hij zelf voor Hem ook een uitverkoren Geslacht: Het Joodse Volk. aan hen belooft Hij het eerst een Land van vrede, een eeuwig Koninkrijk.

Onderweg ontmoeten we een opmerkelijke cast met Bijbelse personages met fascinerende levens en verhalen. Wij kunnen er heel wat gewone figuren in aantreffen, welke ons zelfs aan mensen kunnen doen denken die wij ook rondom ons zouden kunnen ontmoeten. Alledaagse figuren dus. Maar wij kunnen er ook verre van simplistische “helden” of “schurken” in terug vinden. Veel van deze personages kunnen zelfs behoorlijk gecompliceerd zijn. Ook al moge het zeer vreemde figuren zijn in onze ogen, zullen wij kunnen merken dat wij er heel wat van kunnen leren. Daarom is het belangrijk om onze ogen ook op die Bijbelse figuren te laten vallen.

Men zou kunnen denken dat de eerst gevormde wezens het belangrijkste zouden kunnen zijn. Maar eigenlijk zou men ze ook als een ‘gebeurtenis’ kunnen beschouwen die een aanzet zou vormen voor veel belangrijkere figuren. De man van de rode aarde, A’dham moet men wel aanschouwen als onze eerste voorvader. Maar op geloofsvlak en op het gebied van de verwantschap van een Volk te zijn, moeten wij veel verder in de latere geschiedenis gaan (dus minder ver terug in het verleden). Het is namelijk zo dat wij Abram, die later de naam Avraham van God toegewezen kreeg, zullen moeten aanzien als de “eerste Jood”.

Abraham – de eerste Jood.

Abraham woonde in een samenleving waar mensen veel goden aanbaden, maar toen de Elohim hem aansprak en hem verzocht te stoppen met het aanbidden van afgoden, zag deze zoon van Terach en rondtrekkende nomade (boer en veehouder) dat de mens eigenlijk enkel Die Ene Ware God mocht dienen Welke de Veroorzaker van alles was.

Avraham kwam tot het besef dat er slechts één God Dé Ware God kon zijn, namelijk diegene Die hem aangesproken had en uitsluitende bediening eiste. Deze Enige Ware God aanschouwde Avraham dan ook als de God voor zijn familie of voor zijn volk, de “Joodse God” . Het bewees geen gemakkelijke weg, maar het maakte Abraham de vader van twee of zelfs drie grote naties – inclusief het Joodse volk.

+

Vervolg: De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #2 Man van geloof

++

Aansluitende lectuur

 1. Kijk op het Boek der boeken en het Schrift
 2. Betrouwbare woord
 3. Boek der boeken de Bijbel
 4. Bestseller aller tijden
 5. Bijbel – Enige bron van kennis en openbaring van God
 6. Bijbel baken en zuiverend water
 7. Bijbel verzameld Woord van God
 8. Bijbelboodschap voor ons
 9. Boek in onze handen
 10. Bouwen op het Bijbels fundament 1.Feit of fantasie?
 11. Eigenheden aan God toegeschreven
 12. De Enige Ware God
 13. Jehovah Voornaamste Hooggeplaatste
 14. Optekening van gebeurtenissen in een speciaal verzamelwerk
 15. De mens volgens de Bijbelse chronologie
 16. Bijbelse chronologie
 17. Kroniekschrijvers en profeten #1 Boeken van het Oude Testament
 18. Afgoderij
 19. Geloof in slechts één God
 20. De Schepper achter eerste levende wezens
 21. Terugblikkend op de eerste mens en eerste gebeurtenissen 1 Ontstaan en plaatsing eerste mens
 22. Fundamenten van het Geloof: De goedertierenheid van God
 23. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #1 Abraham de aartsvader
 24. Een goddelijk Plan #4 Beloften

+++

Gerelateerde artikelen

 1. De Bijbel moeilijk te begrijpen?
 2. Spreekt God nog steeds vandaag?
 3. Maakt het uit welke Bijbel u gebruikt?
Advertentie

4 gedachten over “De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #1 Hebreeuwse Geschriften

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.