De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #2 Man van geloof

Niet enkel in ons geloof wordt de naam van Abraham vaak als synoniem met emunah of geloof beschouwd. In andere geloofsgroepen wordt eveneens gekeken naar deze man met een uitzonderlijk geloof in Die Ene Ware God, de Elohim Hashem Jehovah.

Na het verzet van de eerste mens en hun uitsluiting van de Gan Eden, konden zij niet meer genieten van de vele voordelen van die Koninklijke Tuin. Erg genoeg hadden hun kinderen de les van gehoorzaamheid en getrouwheid naar elkaar niet goed begrepen en viel er al snel terug een verkeerde daad, ditmaal zelfs met een rechtstreekse dood tot gevolg.
Uit de nakomelingen van die eerste familie kwamen verder nieuwe families die op hun beurt getrouwheid aan God moesten tonen; Maar ook onder hen waren er die verkeerd gingen en waren er zelfs bij die voor zichzelf nieuwe goden begonnen te maken en te aanbidden. Deze avoda zara stak de ogen van de Enige Ware God de ogen uit.

Hiertegenover kwam dan deze man te staan die met zijn vader Terach het Chaldeeuwse Ur verliet om in Kanaän (nu de Westelijke Jordaanoever) te gaan wonen. In mijn reeks Bijbelse figuren krijgt deze man de ere plaats. Hij verdient het om op de tribune te moge plaats nemen als één van de belangrijkste Bijbelse figuren. Het is de moeite waard om zijn bijzondere of uitstekende kwaliteiten te ontdekken en daarom wil ik hem ook als eerste onder de loep leggen.

Grondlegger van het Jodendom

Abraham kan als de grondlegger van het jodendom (en daarmee van alle monotheïstische religies) aanschouwd worden. Het is de Elohim Hashem Jehovah, God die Abraham uitkiest voor een unieke en speciale relatie.

In het verleden maakte God al beloften over aan Zijn Schepsels. Hij had de eerste mensen gevraagd om zich te vermenigvuldigen. Door zich te vermeerderen zou de gehele aarde moeten bevolkt geraken, volgens Gods wensen. De vermeerdering van de mensen bracht niet echt Godlievende mensen voort. Niet enkel Adam en Eva toonden ongehoorzaamheid aan God. Het ging zelfs zo ver dat er meer ontrouwe mensen op de wereld waren dan getrouwen aan God. dit bracht God zelfs zo ver om een grote zondvloed over het aardoppervlak te brengen, waarbij enkel Noach en zijn familie gespaard bleven van vernietiging. Voor God was het duidelijk hoe moeilijk de mens het had met het zich houden aan bepaalde ethiek. De apart geplaatste Geschriften leren ons hoe de Elohim Zich bereid vindt om die mensen die Hem trouw willen zijn ook wenst te belonen. Op dat vlak denken sommigen misschien wel dat God selectief te werk gaat, maar Hij stelt zich op als een rechtvaardige Vader Die iedereen wel gelijke kansen wil geven, maar niet tot in het oneindige.

Die beloning in het vooruitzicht stellend komt Hij nader tot Abraham en belooft hem dat hij vader zal worden van een grote natie en dat zijn nakomelingen een beloofd land zullen erven. Abraham zweert alleen God te aanbidden, waardoor hij ’s werelds eerste monotheïst is.

Diegenen die uit zijn familie voortkomen en hem omringden als hun leider vormen dan ook diegenen die vooruitzagen op die belofte van God. Zij groeiden uit tot een volk dat wij tot op heden nog steeds kunnen aanschouwen: Het Hebreeuwse Volk van belofte of de Joden of Jehudi.

In tegenstelling tot alle andere Bijbelse personages die vóór Abraham kwamen, van de 1ste Adam tot Noach, die gehoor gaven aan Gods geboden (of niet), had Abraham een ​​diepgaande en persoonlijke betrokkenheid bij de Éne God. En zijn diepe betrokkenheid reikte verder dan het goddelijke. Abraham was ook een liefhebbende, loyale, zorgzame mens, die zijn best deed om goede relaties te onderhouden met iedereen met wie hij in contact kwam en die zijn morele visie deelde. Hij hield van zijn familie en hield van de mensheid.

+

Voorgaande

De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #1 Hebreeuwse Geschriften

Vervolg

De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #3 Een Gecompliceerde relatie

++

Aansluitende lectuur

 1. Geloof en Geloven
 2. Bereshith 3:14-19 De Vervloeking – 1ste vonnis
 3. Fundamenten van het Geloof: De goedertierenheid van God
 4. Een goddelijk Plan #4 Beloften
 5. De vrucht van de Ish en Isha
 6. Bereshith 4-11 Het Schakelgenre
 7. De nacht is ver gevorderd 5 Studie 2 Schrik of troost 1 Dagen van Noach
 8. Fragiliteit en actie #9 Herval zondigheid
 9. Fragiliteit en actie #8 Eerste Wetsvoorziening
 10. De Falende mens #1 Voor en na zondvloed
 11. Dit is het Land: Hebron
 12. Verscheidene Verbondakkoorden 1 Eerste beloften en overeenkomsten
 13. Verscheidene Verbondakkoorden 5 Aangekondigde Zaad bezegeld door Verbond met Abraham
 14. Een lovende ziel voor Hem die troost, geneest, vergeeft, verlost, gaven en recht geeft, rijk aan ontferming
 15. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #1 Abraham de aartsvader
 16. Broeders en Zusters in Christus door de eeuwen heen #2 Broeders
 17. Gods vergeten Woord 21 #1 Pelgrims onderweg

+++

Verder gerelateerde lectuur

 1. Groots geschapen
 2. Kaïn, mijn broeder – 1
 3. Kain (en Abel)
 4. Luistert God selectief?
 5. Noach – desastreuze gehoorzaamheid
 6. De zondvloed.
 7. Klimaatverandering en de zondvloed
 8. De Grote Klimaatcrisis
 9. Zo oud als Metusalem
Advertentie

3 gedachten over “De man die wij als Aartsvader van ons geloof aanschouwen #2 Man van geloof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.