Maskers ontmaskerd

2de gedachte bij Purim 2020:   Maart 9-10

Purim mag bij vele families van onze gemeenschap een heel leuk feest zijn waarbij heel wat verkleedpartijtjes de sfeer mogen optrekken bij lekker eten en vertier.

Het is Poeriem! Vandaag kom je in vele steden waar Joden wonen gemaskerde kinderen tegen. Morgen zal je zo ook in Israël op straat veel gemaskerde Joden in grappige kostuums tegen kunnen komen.

De maskers die worden gedragen verwijzen naar het ‘verstoppertje spelen’ in de Kethuvim Estêr of de Megillah (boek Esther) waar de valse Haman zijn plan verbergt om op één dag het Joodse volk uit te roeien en waar Esther haar Joodse identiteit maskeert. Ook God lijkt verstopt, want Zijn naam komt in dit boek helemaal niet voor. Alhoewel zou men kunnen zeggen dat er toch op verborgen wijze naar Hem verwezen wordt. Het is namelijk zo dat uit alles blijkt dat de Elohim Hashem Jehovah, God, wel degelijk de touwtjes in handen heeft.

Vanuit de geschiedenis van Esther zijn veel parallellen te trekken naar de huidige situatie in het Midden-Oosten. In Perzië, het huidige Iran, is niet veel veranderd als het gaat om Jodenhaat en anti-Israël retoriek.

Het dragen van maskers is ook een belangrijke strategie binnen de islam. Takiya (verdediging) is voor moslims geoorloofd. Zij mogen ten gunste van de islam bedrog plegen. Dit principe gaat terug tot Mohammed, die met leugens grote delen van Saoedi-Arabië veroverde. Ook Yasser Arafat hanteerde de regel toen hij in 1993 de Oslo-akkoorden ondertekende. Feitelijk betekent dit voor Israël dat alle vredesakkoorden en compromissen met haar buurlanden, vanuit islamitisch oogpunt, van de ene op de andere dag kunnen worden ontbonden.

Vanuit de Bijbel weten we dat er nog een valse vrede komt onder leiding van de antichrist, die zich net als Haman zal verschuilen achter een masker van list en bedrog. Daarom begint de Nazareense leermeester Jeshua (Jezus) zijn eindtijdrede met de woorden:

“Pas op dat niemand u misleidt. Want velen zullen komen onder Mijn Naam en zeggen: Ik ben de Christus” (Matt. 24:4-5).

Alleen de waarheid kan de leugen ontmaskeren.

Ook al kan de wereld bevolkt zijn met vele gemaskerde on onherkenbare individuen, God zal steeds elk hart achter die maskers kennen. Ook al mogen velen zich als prinsesjes kleden, en koningin Esther in herinnering nemen, zal de innerlijke schoonheid zich steeds moeten bewijzen en zal men in iedere persoonlijkheid de Haman moeten uitdrijven (vandaar het lawaai met de ratelaar of gragger)

Maar houd dit vast: net als in de tijd van Esther heeft God de touwtjes in handen. Hij gaat straks ingrijpen! Purim (Poeriem) bepaalt ons vooral bij Gods kracht, bescherming en trouw aan Zijn oogappel Israël en de ontmaskering van haar vijanden!

+

Voorgaande

Prinsesjes en carnavalstoestanden #1 Aalst Carnaval 2019

Prinsesjes en carnavalstoestanden #2 Fiere meisjes

Prinsesjes en carnavalstoestanden #3 Lente-gebeuren

Prinsesjes en carnavalstoestanden #4 Weigering te buigen

Prinsesjes en carnavalstoestanden #5 De Megillah en Dankzegging

Prinsesjes en carnavalstoestanden #6 Van Adar I en II naar Nisan

Hamentashen (of Hamansoren) recept voor Purim

Schildering van de Megillah en vreugdevolste dag van het jaa

Waarom Purim (of Poerim) ook voor christenen een actueel feest is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.