Voor het eerst in jaren weer een Pesach in isolatie

2020 zal vermoedelijk het jaar in gaan als het “Jaar van de Grote Afzondering”.

Miljoenen mensen voelen zich vandaag als het ware opgesloten door een onzichtbare vijand, die heel wat sterker is dan enige mens.

In de jaren 30 en 40 van vorige eeuw waren onze voorouders zodanig bang om ontdekt te worden dat zij heel in het geheim hun Pesach vierden. Op gevaar van toch bepaalde beweging zichtbaar te maken werden toen uitnodigingen van anderen ook heel erg beperkt.

Maar vandaag gaat die beperking zelfs nog verder. Met recht en rede heeft de Belgische regering opgeroepen om elk menselijk contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden in deze coronavirus tijden.

Voor het ogenblik wordt er van iedereen verwacht dat deze zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en dat eenieder zo veel zoveel mogelijk thuis blijft. De uitdrukking van de Vlaamse Minister van Volksgezondheid Maggie De Block  “Blijf in uw kot” is de uitspraak van deze dagen geworden.
Iedereen wordt verzocht enkel buiten te komen om te gaan werken, wanneer er geen afstandswerk mogelijk is en enkel als sociale afstand op dat werk wel mogelijk is. Ook mag men zich verplaatsen in het kader van boodschappen te doen, maar verzoekt men toch dat winkelen te beperken en zeker niet te hamsteren.
Men zou ook naar de dokter mogen gaan, maar het valt ons op dat deze fysisch niet bereikbaar zijn, en dat alles via de telefoon moet gebeuren.

Wat wij zeker niet mogen vergeten is dat ouderen en ontheemden nu wel meer risico lopen. Hulp bieden aan minder zelfredzame personen (minderjarigen, ouderen, gehandicapten, kwetsbare personen) wordt dan ook toegestaan en zelfs wordt er gehoopt dat mensen in tijd van nood anderen zullen komen te helpen.

Natuurlijk komt het er op aan om zichzelf gezond te houden. Dit kan enkel gebeuren als men zijn zinnen verzet en genoeg lichamelijke beweging heeft. Een fysieke activiteit in openlucht (maar met aandacht voor de hygiënemaatregelen) is dan ook toegestaan.

Iedereen wordt verzocht de algemene hygiënemaatregelen te respecteren en je minimum 1,5 meter afstand tussen elkaar te laten, behalve bij leden van een gezin die onder hetzelfde dak wonen. Alsook wordt iedereen gevraagd om een mix van verschillende leeftijden te vermijden.

Normaal gesproken zouden de komende weken voor onze gemeenschap dagen brengen waarbij velen bijeen zouden komen, eerst om mee te helpen om onze omgeving te reinigen en vervolgens om samen een gemeenschappelijke maaltijd en bezinningstijd door te brengen om de Yetzi’at mitzrayim of Shemoth te herdenken en God te prijzen voor Zijn bescherming doorheen de jaren heen.

Mits alle bijeenkomsten, culturele, sociale, feestelijke, folklorische, sportieve of recreatieve activiteiten worden verboden t.e.m. 19 april, ongeacht of ze privé of publiek zijn, vallen de religieuze activiteiten onder deze uitsluitingsregel. Hierdoor konden de laatste weken al geen activiteiten in de synagoge of ecclesia plaatsgrijpen.

Ook al mochten de gebouwen en religieuze huizen open blijven, met respect voor de sociale afstand, werd het niet opportuun gevonden om daar nog tijdens deze CoViD-19 pandemie bijeenkomsten te houden. Sinds 13 maart zijn trouwens religieuze diensten verboden, met uitzondering van begrafenissen en crematies. En dat brengt ons nu tot de onmogelijkheid om gezellig samen 14-22 Nisan in te gaan.

Voor het eerst in jaren zullen onze geloofsgenoten moeten afzien van de gewoonte om op deze bijzondere avond van 14 Nisan anderen uit te nodigen om de seider te delen in vriendschappelijke aanwezigheid en actieve deelname.

Voor 2020 zullen wij genoodzaakt zijn om 14 Nisan op ons eigen te vieren. Al staat er niets in de weg om natuurlijk komende woensdag avond via de elektronische middelen velen te contacteren en een gelukkig Pesach te wensen.

Wij wensen iedereen een goede voorbereiding toe en hopen dat niemand dit virus zal laten overwinnen door af te zien van onze geestelijke verplichtingen, noch door geïnfecteerd te worden door dit gevaarlijk virus.

Daarom:

“Blijf in uw kot!”

&

Hou u gezond!

+

Voorgaand

Shabbat HaChodesh Parshat Tazria, Parshat Metzora en tzara’at

Het meest speciale weekend van 2018

++

Find also to read:

First time since Nazi time no public gathering

Advertentie

18 gedachten over “Voor het eerst in jaren weer een Pesach in isolatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.