Ontnomen van een gebedshuis #1 Doodveroorzakers

Naar aanleiding van Tisja Be’Av

Duizenden jaren geleden werden de eerste en de tweede tempel in Jeruzalem vernietigd. Toen moest Bnei Yisroel, het Volk van God, het zonder Beis Hamikdash of gebedshuis stellen. Maar recenter in onze geschiedenis werd er nog meermaals de kans ontnomen om samen te komen in de Beet Keel of Huis van God.

Ziekten

Tijdens de ‘donkere dagen’ van een vreselijk besmettelijke ziekte klonken rammelaars her en der om te waarschuwen ver weg te blijven van een getroffen persoon. De ‘Zwarte Dood” loerde van 1347 tot 1351 om vele hoeken. Een derde deel van alle Europeanen, toen enkele tientallen miljoenen, lieten hierbij het leven. Van 1914-1919 leek er ook geen mogelijkheid om rustig in een Bet ha-tefilla samen te komen of om aleinu te brengen of de Elohim te prijzen. Dit eerst door de Eerste Wereldoorlog waarna de Vlaamse- of Spaanse Griep een grote dodentol eiste. Zij was heel onverwacht opgedoken en snel sterk toegenomen, maar even snel verdwenen. In België stierven er toen naar schatting 282.165 mensen, met vreemd genoeg de hoogste mortaliteit in de leeftijdsgroep 14- tot 21-jarigen, terwijl griep anders eerder ouderen en jongere kinderen treft.

Asian flu in Sweden 1957 (2).jpg
Epidemische behandeling in een ziekenhuis in Zweden (foto genomen in 1957).

In 1957 was er weer een griep die de nodige slachtoffers neer kreeg. De Aziatische Griep (1957–1958 influenza pandemie), veroorzaakt door het influenzavirus A-virus H2N2 een subtype van het vogelgriepvirus dat 1 à 4 miljoen mensen omlegde. Voor hen die toen in hun schooljaren ware mag wie weet de aanblik van bijna lege klassen toch al vergeten zijn, maar grootouders kunnen de herinnering wel nog oproepen.

Voor de rest brachten de 1968-1969 uitbreek van de Hongkonggriep en de 1997 H5N1 vogelgriep in onze contreien niet veel verstoring in onze omgang. Toch kwamen door die ziekten ook heel wat mensen om het leven.

Een fles ethanol (95%) – een antisepticum

Met het MERS-coronavirus uit 2012, een virus van een vergelijkbaar type van wat er ons nu treft, waarbij de mortaliteit bij symptomatische patiënten rond de 30% lag, gaf ons een voorproefje van wat ons nu nog kan te wachten staan.
België bleef hier wel van gespaard, maar de beelden konden toen al spreken voor wat er mogelijks nog verder op ons af kan komen, indien wij ons niet beter voorbereiden op nog mogelijke virussen die wij zullen moeten kunnen overmeesteren. Als wij trouwens niet opletten met al de huidige ontsmettingsmiddelen bestaat er eveneens een zeer groot gevaar dat wij nog met bacteriële besmettingen zullen te kampen hebben in de nabije toekomst, waarbij de bacteriën zijn bestand geraakt door het overgebruik van anti-bacteriële middelen of antiseptica nu.

Er zijn dus regelmatig ogenblikken geweest dat onze gebedshuizen tamelijk leeg waren doordat er zo veel zieken waren. Maar nu is zoals in de Tweede Wereldoorlog, dat de gebedshuizen hun deuren gesloten blijven. Dit geeft dan ook voor velen een beklemmend gevoel.

WWImontage.jpgNa de moordende jaren in het begin van vorige eeuw (1914-1918) dachten velen dat zulke gruwel niet meer op de mens kon afkomen, maar spoedig was daar een tweede en nog grotere slachtpartij. Er zijn mensen die vinden dat oorlogen er altijd voor gezorgd hebben dat de bevolkingsaangroei in de perken kon gehouden worden. Zij zijn  er van overtuigd dat nu er minder oorlogen worden uitgevochten de ziekten de slag overnemen en voor een decimatie van de bevolking zorgen. Verder kan een verschil in bevolkingsgroei deels opgevangen worden door migratie. Maar om de sterftecijfers de baas te kunnen wil de mens nu bepaalde ziektes te slim af zijn.

Dit brengt ons tot de verzoeken van afzondering en behoud van afstanden. Vandaag zitten wij namelijk weer opgescheept met een van de coronavirussen en heeft CoViD-19 ons dagelijks leven goed ontwricht.
Vanaf 11 maart 2020 was er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel sprake van een pandemie, de coronapandemie en al snel werd in België een ‘Lockdown’ aangekondigd waarbij alle plaatsen waarbij meerdere mensen samen konden komen gesloten werden. Hieronder vielen ook de gebedshuizen, tempels, synagogen, kerken, koninkrijkszalen en moskeeën.

+

Voorgaande

Een huis bouwen voor God

Voor het eerst in jaren weer een Pesach in isolatie

Isolatietijd vrij te nemen voor jezelf

Vervolg:

Ontnomen van een gebedshuis #2 In de greep van een coronavirus

Ontnomen van een gebedshuis #3 Ontoegankelijke gebedshuizen

Ontnomen van een gebedshuis #4 Waardige dienst

++

Vindt ook te lezen

 1. Honderd jaar geleden toen men dacht een einde aan de gruwel te krijgen
 2. 9 Av 2020 en Dagen van droefheid
 3. Eerste gedachte voor vandaag “De wereld is misschien slecht” (16 januari)
 4. Relatie met God gaat twee kanten op
 5. Kerk niet bepaald gebouw
 6. De gedachte van vandaag: “Als je jezelf een man voelt die geen kracht meer heeft” (19 februari)
 7. Zonder God geen reden, geen doel, geen hoop
 8. Breng glorie aan Jehovah God de Allerhoogste
 9. Looft Jehovah
 10. Maak een vreugdevol geluid voor Jahweh, verheug, en breng lofzang tot Jehovah
 11. Geestelijke affaires in CoViD-19 afzonderingstijden
 12. Symptomen Covid-19

+++

Aanverwante lectuur

 1. Sterfte aan een griepvirus versus sterfte aan de honger – ontnuchterende feiten | Stichting Vaccin Vrij
 2. Waarom lijken nieuwe virussen altijd uit China te komen? En moeten we ons in België zorgen maken?
 3. Hoe begon de pandemie?
 4. Spaansgriep in die Riemland
 5. corona 13 dagen verder na de eerste maatregelen van het kabinet
 6. Corona
 7. Het Corona-beestje
 8. De basis van corona beleid
 9. Testbeleid om politiek beleid te bevestigen ?
 10. Gedwongen quarantaine
 11. Mijn gedachten over het Coronavirus
 12. Ons virus (3)
 13. De Corona trigger

9 gedachten over “Ontnomen van een gebedshuis #1 Doodveroorzakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.