Ontnomen van een gebedshuis #2 In de greep van een coronavirus

Hoe we in deze penibele toestand zijn gekomen mogen we ons op allerlei manieren afvragen, maar de eerste tijden zullen wij toch niet zeker te weten komen of het door mensengeknoei is gekomen. Hebben bepaalde wetenschappers in opdracht van hun landsverdedigingseenheden deze ziekte in laboratoria gekweekt en is het enorm fout gelopen? Wie weet?

In ieder geval zitten wij nu met dit lelijke beestje om ons heen en kunnen wij niet anders dan denken aan de ‘frontline’, de eerste verzorgingswerkers die nu al enkele maanden hun handen meer dan vol hebben.

Toch vragen heel wat mensen nu

Waarom?

of

Hoe kan dit nou?

Sommigen trachten het zoals meestal op iemand anders te steken, waarbij velen met hun vinger naar God wijzen en zeggen

Hoe kan God zoiets doen?

Hierbij vergetende dat het niet God is die zoiets met de mensheid doet. Anderen vragen dan weer:

Hoe kan God zoiets toe laten?

en hebben langs één kant gelijk dat God dit toe laat, maar vergeten daarbij dat God dit niet laat gebeuren omdat Hij ermee akkoord zou zijn. Weer eens laat God dit alles over de mens komen, omdat Hij hoopt dat de mens zou gaan inzien dat hij weer eens een klerezooi er van maakt. De mens moet eens tot het besef komen dat hij zelf de oorzaak van het probleem is. – Ik wil niet beweren dat het een expres door mensen gekweekt virus is dat bewust of per ongeluk ontsnapt is, maar zoals de andere coronavirussen heeft het heel wat te maken met onze omgang met dieren, i.h.b. gevogelte.

God is wel de bron van alles, Hij die alles tot stand laat komen. Maar hij bezorgd de mens niet het slechte, maar heeft het beste voor met de mens. De Formeerder en Schepper van het geheel dat wij voor ogen krijgen, heeft toen de mens zich tegen Hem verzette de mens de kans gegeven om Zijn ongelijk te bewijzen. Eeuwen zijn er nu al voorbij gegaan en nog steeds snapt de mens niet dat het merendeel van de problemen die over hem komen door eigen schuld komt. De mens gaat zo onachtzaam met de natuur (Gods Schepping) om dat de natuur zich uiteindelijk tegen de mens keert. God heeft al die pracht en praal rondom ons gegeven voor ons goed. Maar vele mensen verknoeien het. Zij kappen zo maar bomen, plaatsen vervuilende bedrijven, laten zo maar troep achter in natuurgebieden, enz.. Velen eten meer vlees en planten dan voor hun welzijn nodig, plus de manier waarop zij die dieren en planten kweken laat veel te wensen over en druist helemaal in tegen God Zijn Mishpat, verordening of regels. In onze maatschappij zijn er maar weinig mensen die de regels van God willen naleven.

Wat ons nu opvalt is dat heel wat mensen bekommert zijn om wat er nog te gebeuren zal staan. Meer en meer mensen voelen angsten opkomen die het hen wel heel benauwd kunnen maken. Twijfels van wat te doen overvallen hen. Besef voor de kracht van het virus lijkt hen te overmannen, want wie wil er eigenlijk dood gaan aan zulk een longziekte. De gedachte alleen is voor velen al verstikkend genoeg, laat staan om dan echt dat verstikkingsgevoel te moeten ondergaan. Niemand wil dat het hem of zijn familie overvalt. Maar sommige jongeren voelen zich gerust en lijken wel te denken of ze onaantastbaar zijn. Vermoedelijk is het door hun onaangepast gedrag dat wij nu met een heropleving van de ziekte zitten. De cijfers gaan in een alarmerende toename ons weer beperken zoals voorheen.

Sommigen lijken wel te denken

Als we dan toch dood moeten gaan, laat er ons dik en wel van profiteren.

en feesten er op los. De samenscholingen en discofuifjes die we te zien kregen op televisie zijn werkelijk beangstigend, doordat wij beseffen dat zulk een onverantwoord gedrag al de goedmenende mensen die zich wel aan de regels trachten te houden in het gedrang worden gebracht. Het lijkt er wel op dat die jongeren er in geslaagd zijn om een tweede lockdown over ons heen te brengen. Door het gewend zijn om alles vrij te doen en lekker uit de bol te kunnen gaan, terwijl ze heel wat glaasjes alcohol overslag laten gaan, zijn heel wat jongeren het blijkbaar kotsbeu om niet te kunnen feesten en fuiven zoals voorheen. Dat knaagt erg aan hen. Maar ook ouderen vinden hun beperkingen maar niets en geraken al die wisselende en (volgens hen) soms onduidelijke maatregelen beu of “meer dan zat”.

Ook onder gelovigen geraakt de druk van afstand houden niet zozeer de boosdoener te zijn, maar wel van het niet kunnen samen komen. Ware gelovigen zijn zich bewust van Gods verzoek om regelmatig samen te komen om samen het geloof te belijden. Nu met deze crisis zijn al maanden de gebedshuizen, zij het de synagoge, tempel, gebedshal, kerk, koninkrijkszaal en of moskee, niet meer toegankelijk voor gebed en voor het samen één voelen.

Meerdere geloofsgroepen hebben zich wel gewend tot de vele software applicaties die een internet verbinding met elkaar mogelijk maken. Maar zulk een virtuele ontmoeting heeft natuurlijk niet dezelfde warme ontmoetingsgraad als het elkaar persoonlijk zien en gezamelijk bidden en eten en drinken achteraf.

Langs één kant bracht de coronacrisis op dat vlak wel een positief kantje, dat door al die applicaties heel wat mensen eigenlijk meer in contact kwamen met hun naasten dan voorheen. Eerder leek het wel of de telefoon zoiets was dat men enkel ter hand nam als er iets was, maar nu met het bellen via WhatsApp of iets anders bleek het ineens ook iets geweldigs om even te horen hoe de ander het stelde en om de laatste nieuwsjes met elkaar te delen. Op dat vlak lijkt voor vele mensen er toch meer contact te zijn dan vroeger.

Verder is er het positieve van minder geluidsoverlast dat ons weer makkelijker doet slapen alsook overdag meer dierengeluiden doet waarderen. Op dat vlak kunnen heel wat meer mensen tijdens de toegenomen wandelingen of fietstochten meer genieten van de natuur. Velen kunnen nu makkelijker genieten van het natuurschoon, door dat zij ook meer tijd voor zichzelf hebben omdat zij op economische werkloosheid zijn geplaatst.

Voor mensen die God wensen te aanbidden is er de werkloosheid van de gemeente die hen erg stoort. Het niet meer kunnen samenkomen en gemeenschap voelen ligt voor velen zwaar op de maag. In het volgende hoofdstuk ga ik daar verder op in hoe dat kan verholpen worden.

+

Voorgaande

Een huis bouwen voor God

Voor het eerst in jaren weer een Pesach in isolatie

Isolatietijd vrij te nemen voor jezelf

Ontnomen van een gebedshuis #1 Doodveroorzakers

Vervolg

Ontnomen van een gebedshuis #3 Ontoegankelijke gebedshuizen

Ontnomen van een gebedshuis #4 Waardige dienst

++

Vindt ook te lezen

 1. 9 Av 2020 en Dagen van droefheid
 2. Kroniekschrijvers en profeten #3 Poëtische boeken
 3. Terugblikkend op de eerste mens en eerste gebeurtenissen 2 Daad van ongehoorzaamheid eerste mens
 4. Eerste gedachte voor vandaag “De wereld is misschien slecht” (16 januari)
 5. God Bron van ontstaan en groei in kennis en wijsheid
 6. God die het beste voor heeft met de mens
 7. Schoonheid van de natuur
 8. Relatie met God gaat twee kanten op
 9. Kerk niet bepaald gebouw
 10. Voorzien van een zichtbaar teken #2 Menora gebruik
 11. Aanbidden, Aanbidding, Eredienst en Gebed
 12. De gedachte van vandaag: “Als je jezelf een man voelt die geen kracht meer heeft” (19 februari)
 13. De gedachte van vandaag ‘Gods naam en trouw bekendmaken zodat velen Jehovah komen loven’ (20 februari)
 14. De gedachte van vandaag “Redenen om God te prijzen” (21 februari)
 15. Prijs en zeg dank tot God de Allerhoogste
 16. Zonder God geen reden, geen doel, geen hoop
 17. Breng glorie aan Jehovah God de Allerhoogste
 18. Looft Jehovah
 19. Maak een vreugdevol geluid voor Jahweh, verheug, en breng lofzang tot Jehovah
 20. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #10 Gebed #8 Voorwaarde
 21. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #13 Gebed #11 Naam om apart geplaatst te worden
 22. Samen eten, drinken en Jezus gedenken
 23. Zingen geschenk van God
 24. Geestelijke affaires in CoViD-19 afzonderingstijden
 25. Paus waarschuwt dat de mens en milieu met elkaar verbonden zijn
 26. Verkleining tropische regenwouden gevaar voor volksgezondheid
 27. Mishpat in het Hebreeuws en in het Grieks #2 sleutelwoord voor crisis, recht, verordening, voorschrift, rechtspraak of vonnis en oordeel

+++

Aanverwante lectuur

 1. Laboratorium virus
 2. Coronavirus overdracht van mens op dier
 3. Testbeleid om politiek beleid te bevestigen ?
 4. Ons virus (3)
 5. Mijn gedachten over het Coronavirus
 6. Mijn “corona” dagboek (dag 1-15)
 7. Coronatip voor jongeren
 8. Rampzalig falen in de Coronacrisis?
 9. “Alles is met alles verbonden”
 10. Het virus van arrogantie
 11. Gezonder leven? Zo kan je dit aanpakken…
 12. #dagdicht ‘Anderhalve meter‘
 13. Beloon corona-vaccinatie met meer vrijheden
 14. Corona en andere angsten
 15. Corona zal ons tot slaaf maken
 16. Lockdown 2 komt er aan, vrijheid in het geding! NWO is aan het voltooien!
 17. De positieve gevolgen van corona

5 gedachten over “Ontnomen van een gebedshuis #2 In de greep van een coronavirus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.