Stappen nemen om te leven

In het vorige artikel heb ik er op gewezen dat heel wat mensen de connectie met hun omgeving zijn verloren en niet echt leven. In plaats van levensvrijheid en levensvreugd te hebben zijn heel wat mensen in hun leven vastgeketend aan de wereldse gebruiken en wereldse voorwaarden, zoals hun werkverplichting om voor een inkomen te zorgen.

De afgelopen maanden waren veel mensen verplicht om zich meer thuis te bevinden. Voor velen vergde dit wel wat aanpassing. Dat er heel wat mensen waren die niet gewoon waren om zo dicht bij elkaar te zitten voor zoveel tijd, bewezen de cijfers van huiselijke moeilijkheden en ruzies. Opvallend tijdens de coronaperiode was het verhoogd geweld tegen mensen met een ander gevoel of andere gedachte. Homo’s en transgenders ondervonden veel meer haatgevoelens tegen hen en het aantal aanvallen tegen zulke personen rees de pan uit in meerdere landen.

In het jaar van Black Lives Matter leek het alsof levens van elkaar liefhebbende mannen of vrouwen van geen tel waren. Op vele plaatsen werd het hen duidelijk gemaakt dat ze niet welkom waren. Ook het racisme, weerstand tegen de migranten en anti-semitisme namen verder toe. Hierdoor konden verscheidene mensen nog meer de druk voelen om binnen, achter gesloten deuren te blijven.

Al die mensen konden zoals jij en ik zich afvragen wat de zin van dit leven was. Veel jongeren vonden dat hun jeugd door de virologen en politici werd weg genomen, maar voegen zij zich wel eens af welk een enorme vrijheid zij wel hadden tegenover onze grootouders en ouders, alsook tegenover zoveel mensen in andere landen met een versmachtend politiek bestel.

aan al die mensen kon beter eens gezegd worden dat zij beter zelf stappen zouden gaan ondernemen om van hun eigen leven iets zinnigs te maken en werkelijk te gaan leven.

In weze zouden wij elke dag van ons leven zodanig moeten inzetten en ons zo gedragen alsof het de laatste dag van ons leven is. De bijbel geeft aan dat wij niet moeten wachten tot wat morgen zal brengen, maar dat wij moeten leven in het heden alsof er morgen niets meer zou zijn of niets zal komen.

Wij mogen dankbaar zijn dat wij er zijn. Maar dan moeten wij ook onze dankbaarheid betonen door iets te maken van dat ‘zijn’. Het gekregen leven moet vol leven worden, anders is het als ‘dood’.

Telkenmale als wij wakker worden moeten wij een nieuwe dag tegemoet zien. Maar wij moeten ook beseffen dat het ook wel eens onze laatste dag zou kunnen wezen. Zou je zulke laatste ogenblikken van je leven dan laten verkwanselen?  Best zou je daar al de moeite aan doen om van die laatste dag van je leven de beste dag te maken. Daarom hoor je niet te treuzelen nu je dagen op overschot hebt.

Elke dag die je krijgt is een dag respijt. En daar moet je ten volle gebruik van maken. Zoals de Bijbel aan geeft moet je datgene wat je aangeboden krijgt volwaardig gebruiken. Met je te hechten aan het verwerven van geld ga je niet echt veel kansen krijgen om echt van dat leven te genieten. Volgens de Schrift mik je dan op de verkeerde god. De God die je leven geeft is een God van liefde die ook verlangt dat je liefde aan anderen geeft. Met de focussen op het winstbejag zal heel wat tijd verloren gaan die anders kan gebruikt worden om liefde te geven aan anderen maar ook om liefde te krijgen van anderen. De hoop om zich te verrijken met de dingen der aarde zal enkel maar verarming van de geest opleveren.

Heel wat mensen gaan het echte geluk veel te ver zoeken. Het is namelijk heel dicht bij. Het ware geluk is namelijk in ieder van ons zelf te zoeken. Wij kunnen het in ons zelf dragen, maar wij moeten het er durven uit laten komen. Dit naar buiten komen kan daar gebeuren waar wij anderen om ons heen hebben. Hiertoe is dan het gezin de beste plaats om het geluk te laten ontkiemen en verder te laten groeien.

Als je vanavond slapen gaat en morgen weer wakker wordt, maak dan van die dag een dag als geen ander. Leef dan alsof het je laatste dag is en geniet er van. Maar herhaal dit bij elke nieuwe dag. Maak er telkens een belevenis van.

+

Voorgaand

Gedachte bij de versoepelingen van Coronamaatregelen

++

Aanvullend

 1. Materialisme, “would be” leven en aspiraties #6
 2. Materialisme, “would be” leven en aspiraties #8
 3. Wat betreft de 10 geboden voor zelfliefde
 4. Kunnen focussen in een hectische tijd
 5. Eerste gedachte voor vandaag “De wereld is misschien slecht” (16 januari)
 6. Dag CRPS!
 7. Kan er niet wat extra geld gedrukt worden
 8. Je leeft maar één keer
 9. Elkaar liefhebben met daden en in oprechtheid
 10. Zachte waarden? Hard(t) nodig!
 11. Echt geluk, liefde en perfectie

+++

Verwante lectuur

 1. 2020
 2. Leef !
 3. Daders
 4. Het seksueel misbruik van de verborgen homoseksuele echtgeno(te).
 5. Nieuw uitvoeringsplan tegen huiselijk geweld en kindermishandeling Noord-Holland Noord
 6. Als de keuze voor je wordt gemaakt
 7. Partnergeweld is geen shownieuws
 8. Tijd voor mijzelf
 9. Groeien in je eigen tempo.
 10. Gezinshereniging?
 11. Is er een einde aan de tunnel?
 12. MOOI
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.