Op het punt dat er vele doden onder onze broeders en zusters kunnen vallen

Onze gebeden zijn bij onze Oekraïense broeders en zusters

Ook al werden er vele pogroms uitgevoerd en tussen 1918 en 1920 en werden er in Oekraïne zo’n 150.000 Joden vermoord, wonen er nu nog altijd heel wat.

Vóór de Tweede Wereldoorlog bestond iets minder dan een derde van de stedelijke bevolking van Oekraïne uit Joden, die de grootste nationale minderheid in Oekraïne waren. In  1821 vonden na de dood van de Grieks-orthodoxe patriarch in Constantinopel,  anti-joodse rellen plaats te Odessa en werden daar 14 Joden gedood. Dit kon aanschouwd worden als een Oekraïense pogrom of vernietiging, die niet stopten in de 20ste eeuw. Men probeerde nog meer etnische zuiveringen door te voeren.

Antisemitisch pamflet uit 1910 rond de Bejlis-affaire, waarin het bloedsprookje een centrale rol speelde

Toen Oekraïne deel uitmaakte van het Russische rijk kon men ook antisemitische houding zien in het aantal gevallen van bloedsmaad tussen 1911 en 1913, waarbij men geruchten de wereld instuurde waarbij joden ervan werden beschuldigd mensen te hebben ontvoerd en vermoord als onderdeel van hun religieuze rituelen, waarbij men  bloed bij de bereiding van matzes voor het Pesachfeest zou hebben gebruikt.

Tijdens de Russische Revolutie en de daaropvolgende Russische Burgeroorlog werden in 1918-1920 naar schatting 31.071 Joden gedood. Na de Februarirevolutie werd over gegaan tot de stichting van het merendeel van de Oekraïense gebieden, die tot dan tot het Russische rijk behoorden. De oprichting van de Oekraïense Volksrepubliek werd bij besluit van de Tsentralna Rada op 20 november 1917 uitgeroepen voor 22 januari 1918. Aanvankelijk was er sprake van federatieve betrekkingen met Rusland. De regering werd echter niet erkend door de Russische Voorlopige Regering.

Huidige locatie van Wolynië in Oekraïne

De uitmoording van de Joden bleef door gaan in Oekraïne zodat men er van uitgaan mag dat het aantal burgerjoden dat in die periode werd vermoord tussen de 35.000 en 50.000 lag. Pogroms braken in januari 1919 uit in de noordwestelijke provincie Wolhynië en verspreidden zich naar vele andere regio’s van Oekraïne. De acties van de Sovjetregering in 1927 leidden tot een groeiend antisemitisme in het hele gebied.

Meer dan een miljoen Joden werden er in het midden van vorige eeuw doodgeschoten door de Einsatzgruppen en door hun vele lokale Oekraïense aanhangers in het westelijke deel van Oekraïne. Oekraïne telde in 1959 840.000 Joden, een daling van bijna 70% ten opzichte van 1941 (binnen de huidige grenzen van Oekraïne).

Tijdens de Koude Oorlog ging de vermindering van de Joodse bevolking van Oekraïne verder. Tussen 1959 en 1989 kon men een halvering van de overgebleven Joodse bevolking van Oekraïne vaststellen. Toen begon er een grote uittocht waarbij 1/0 van de huidige New Yorkse inwoners van Oekraïense afkomst is.

Voor hen die na de val van het communisme in Oekraïne bleven was het een gewoonte geworden om antisemitische graffiti tegen te komen en vunzigheid tegen hen te aanhoren.

De Oekraïense Joden bestaan ​​uit een aantal subgroepen, waaronder Asjkenazische Joden , Bergjoden , Bukharan-joden , Krim-Karaïeten , Krymchak-joden, Georgische Joden en een zeer klein deel Jeshuaisten of Jesjoeaanse Joden (= Messias belijdende Joden).

De Israëlische regering heeft zondag bekendgemaakt dat er plannen waren gemaakt om, indien nodig, die Joodse Oekraïners op vangen en ze zelfs over te vliegen, en tijdelijk te huisvesten.

Wij kunnen slechts hopen dat nu het luchtruim is afgesloten onze broeders en zusters een veilig onderkomen mogen vinden of er in zullen slagen de grenzen van Polen en Roemenië veilig te bereiken om vandaar hun tocht naar het Heilig Land voort te zetten.

Onze Oekraïense broeders en zusters zijn zeer moeilijk bereikbaar. Vanuit België en Nederland proberen verscheidene Oekraïners met hun familieleden in contact te komen. Ook zijn verscheidenen voor de Russische ambassade in Ukkel gaan oproepen om de oorlog te stoppen.

Groot probleem is voor diegenen die de profetieën kennen uit de Bijbel is dat de vlucht naar Israël nog niet gaat betekenen dat men het bloedvergieten zal kunnen ontlopen. Gog en Magog liggen in het geheugen gegraveerd en men ziet de wellustige uitbreidingsdrang van Vladimir Poetin op de wereld afkomen. Zijn ogen zijn ook gericht op Israël dat hij op de knieën wenst te krijgen.

Onze gebeden zijn met hen, die nu in angst leven en met hen die dit nieuwe geweld tegen hun natie moeten ondergaan.

++

Vindt ook te lezen

 1. Inmenging en trucjes van twee grootmachten
 2. Wat maandenlang gevreesd werd, is werkelijkheid geworden.
 3. Gedachte voor vandaag: Wakker blijven
 4. Waakzaamheid geboden 2 Bordspel speler
 5. Waakzaamheid geboden 3 Codes en een heerser van het Noorden
 6. Waakzaamheid geboden 5 Tekenen opmerkend
 7. Voorbereiden op moeilijke tijden die op ons af kunnen komen
 8. Het Volk van de Lage Landen en oorlogen
 9. Oekrainiërs zouden vrij moeten zijn om zelf hun toekomst te bepalen
 10. Een nutteloos maar zeer gevaarlijk uitdagingsspel
 11. Israël in Gods doel

+++

Gerelateerd

 1. De peperbus van nonkel Miele (14): VS wil oorlog in Oekraïne
 2. Perspectief
 3. Turkije veroordeeld de erkenning van afgescheide regio’s door Rusland
 4. Russische invasie
 5. Rusland erkent Donetsk en Lugansk
 6. Rusland erkent volksrepublieken in Oekraïne
 7. Roesski Mir: waar liggen Ruslands grenzen?
 8. Oekraïne
 9. Rusland valt Oekraine aan om “vrede te handhaven”
 10. Rusland valt Oekraïne binnen
 11. Oorlog in Oekraïne
 12. Oorlog in Europa
 13. Rusland hekelt de bezetting van de Golanhoogten nadat Israël steun betuigd aan Oekraïne
 14. Peters keizerin – Kristina Sabaliauskaitė
 15. Bij de VN hekelde Rusland de soevereiniteit van Israël op de Golanhoogten
 16. Survival
 17. Ambassadeur Brodsky: ‘8.000 Israëliërs geblokkeerd in het belegerde Oekraïne’
 18. Joden in Uman: ‘Wij zullen Oekraïne helpen verdedigen tegen de Russische invasie’
 19. Dit is hoe de oorlog in Oekraïne de Israëlische economie zal beïnvloeden
 20. Volledige invasie van Russische Federatie in Oekraïne. Wordt Poetin voortaan behandeld als oorlogsmisdadiger?
 21. Oekraïne en de betekenis van Israël in 2022
Advertentie

3 gedachten over “Op het punt dat er vele doden onder onze broeders en zusters kunnen vallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.