Gedachte bij de versoepelingen van Coronamaatregelen

In het voorjaar van 2019, ging het in zowat elke krant nog over het klimaat en hoe wij als mens beter moesten gaan omspringen met de natuur rondom ons. Die natuur had al enkele keren ernstige signalen gegeven dat de mens zeer slecht bezig was. Met meer dan één ‘crisis’ had ze al op onze vingers getikt. Maar klaarblijkelijk is de mens een zeer koppig dier en slaat hij weinig acht op wat er met de andere levende organen gebeurd.

In 2019 konden meerdere klimaatmarsen in verscheidene landen een poging doen om een om hulp roepende stem te laten horen. Op het einde van dat jaar kon men weer eens in China de gevolgen waarnemen van de opeenhokking van een massa dieren in veel te kleine hokjes. Nu bleek er echter iets ergers op de mens af te komen dan een dioxine crisis of een vogelgriep. Eerst had men er nog geen erg in hoe die “Chinese ziekte”, zoals de Amerikaanse president Donald Trump het neerhalend noemde, de longen ernstig aantaste.

In maart 2020 kon de hele wereld dat virus niet meer negeren. Het Coronavirus behaalde over de gehele wereld ‘wereldnieuws’. Toen dacht nog wel niemand dat het zo een vaart zou lopen, maar snel zou het tij keren en werd het toch wat beangstigender toen overal ter wereld mensen met bosjes neervielen.

Goed was het te horen dat de farmawereld wel bereid was om de handen in elkaar te slaan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden om dat virus klein te krijgen. Meerdere vaccins kwamen er en mochten hoop brengen. Toch verliep alles trager dan verwacht. België is daar een pracht voorbeeld van hoe Kafkaiaans alles kan verlopen en hoe slecht men in organiseren is. Naast de vele voetbalcompetities en wielrennersrace leek nu de competitie om als eerste en als meeste vaccins geplaatst te hebben. Zelfs diegene die de ‘ziekte’ weglachte kwam als “Reddende Baviaan des Vaderlands” pochen dat hij er voor gezorgd had dat het wondermiddel ons nog voor april 2021 uit de coronaperikelen zou halen, dit terwijl er onder zijn beleid meer dan 350.000 coronadoden waren gevallen.

Al maanden moesten mensen zich nu tevreden stellen met thuiswerk of zelfs helemaal geen werk, waarbij voor velen het een troost mocht wezen dat de regering financieel bijstond om deze economische werkloosheid te overbruggen. Miljoenen mensen zagen zich van hun werk ontnomen. Meerdere cafébazen, kappers, koks, acteurs, freelancetechnici, taxichauffeurs, masseurs en schoonheidsspecialistes zagen het niet meer zitten omdat het inkomen onvoldoende was om de vele doorlopende kosten te dragen. Voor hen stond er niets anders op dan zich als plat geruïneerde, in naam van het algemeen belang en de collectieve gezondheidszorg, uit te kijken naar andere mogelijkheden om de kost te verdienen. Dit terwijl er weer anderen een flinke duit verdienden aan de toenemende webshopleveringen. Hiervan konden hun hardwerkende personeelsleden wel niet mee genieten, ook al konden ze horen dat hun bazen met deze crisis miljoenen extra konden verdienen. En de hyperconsumptie bleek niet te stoppen maar eerder nog meer toe te nemen.

In de plaats van de lockdown periode te gebruiken als een tijd van bezinning gingen velen klagen en zeuren over hun vrijheid die beknot werd of hun jeugd werd ontnomen.
Ook werd het duidelijk hoe mensen meer en meer gefocust zijn op persoonlijk genot, zonder te willen rekening te houden met anderen. Hoe het consumptiegedrag mag voorop liggen bleek ook duidelijk hoe zij er niet tegen op zagen om in drukke winkelstraten dicht bij elkaar te staan aanschuiven om toch maar hun begeerde winkel te gaan bestormen voor zoveel mogelijk ‘hun spulletjes’ binnen te halen.
Zelfs vakantie nemen is heden synoniem geworden voor ‘reizen‘. Voor de meesten lijkt het wel dat men geen vakantie kan nemen i eigen omgevingen. Ze willen volstrekt ‘op reis’ gaan, al moeten ze daarvoor de coronamaatregelen in de wind slaan. Meerderen vonden het zelfs niet erg om valse coronatestbewijzen voor te leggen. Het getuigd gewoon hoe diep de mens is gezonken.

Meere dan eens was er een regering her en der die versoepelingen voorstelde terwijl de virologen hen waarschuwden dat dit te vroeg was. Uiteindelijk na meer dan een jaar en met velen gevaccineerd voor een eerste of zelfs al een tweede maal, mogen dit maal de versoepelingen wel wat gerechtvaardigd lijken, in tijden waar de cijfers eindelijk degelijk neerwaarts beginnen te gaan.

Doorheen deze hele situatie is het spijtig te moeten merken dat velen de veiligheidsmaatregelen niet zagen zitten en de ernst van de situatie niet wilden vatten. Hopelijk zullen nu wij licht aan het eind van de tunnel zien, niet te veel mensen te losbandig omspringen en hygiënemaatregelen achter zich gooien.

In ieder geval, ook al zijn er heel wat kerkgemeenschappen die zich niet meer aan de beperkingen willen houden van de hoeveelheid mensen die mogen samen komen in een dienst, is het fijn om te weten dat in Jeshuaisten beweging de veiligheid van elkeen voorop staat en wordt gekozen om nog steeds bijeenkomsten via het net te laten verlopen. Wel werd in onze gemeenschap, vorig weekend voor het eerst een dienst met enkele mensen in een grote zaal gehouden. Hierbij konden telkens tussen de kleine groepjes meer dan twee meter afstand behouden worden en werden mondmaskers gedragen door hen die geen gesprek voerden.

Het is wel zo dat wij natuurlijk ook uitkijken naar de tijd dat wij weer gezamenlijk dienst zullen kunnen houden zonder enige restricties. Maar voorlopig houden wij het best nog op veilig.

Versoepelen van de maatregelen, ja, bij tijd en stond!

Laat ons hopen dat de afgelopen periode meer mensen zijn komen in te zien dat wij anders moeten gaan leven en meer rekening moeten gaan houden met de andere bewoners van deze planeet. Alsook dat meer mensen zijn gaan beseffen dat ze niet genoeg leefden, maar geleefd werden. Werk heeft zovelen in beslag genomen dat er maar weinig tijd over bleef voor het gezin of sociaal leven. Hopelijk kon deze afgelopen periode weer de belangrijkheid van het samen zijn doen voelen en hen meer doen beseffen hoe wij als mens ons niet moeten focussen op het geld gewin maar op de persoonlijke levensvorm en levensvrijheid.

Velen bleken ook de natuur herontdekt te hebben. Laat dat dan een begin zijn van hun verdediging voor die wankele natuur welke door de mens al zo beschadigd is geworden.

Laat ons met de komende versoepelingen uitkijken naar een nieuwe manier van leven waar iedereen respect zal kunnen opbrengen voor elk levend wezen en waar mensen weer waardering voor hun omgeving gaan krijgen en zullen durven opkomen om deze ook te beschermen zoals wij onszelf hebben moeten beschermen tegen het coronavirus.

+

Voorgaand

Ontnomen van een gebedshuis #1 Doodveroorzakers

Brave huisvaders

++

Aanvullend

 1. Top van het geweten voor het klimaat in Parijs
 2. Geen tijd meer voor uitstelgedrag
 3. Het grote verzuim voortgezet in 2020
 4. Niet wachten tot 2050
 5. Focus
 6. In moeilijke tijden
 7. Welzijn in tijden van Corona #1 Voorzorgsmaatregelen
 8. Welzijn in tijden van Corona #2 Moed houden
 9. Lichtpuntjes mogelijk in de Coronaduisternis
 10. Coronasluitingen tegen gaan voor zogezegde godsdienstvrijheid
 11. Oplossingen gezocht voor Joodse dienstvoorziening
 12. Avondklok en restrictie moeilijkheden
 13. 2020 Hanukkah-bijeenkomst om geïsoleerd te zijn
 14. Strikte regels voor reizen en terugkeer
 15. Naar het einde van 2020
 16. 2020 en het onfatsoen van het grote geld
 17. Het themanummer van ‘Met Open Bijbel’ voor 2020 #1 Dodelijkheid & Duidelijkheid
 18. 2021 openen in onze bubble
 19. Lente of zomerzon in tijden van Corona

+++

Gerelateerd

 1. De gevolgen van klimaatverandering
 2. Hoe alles met elkaar verbonden is | kettingreacties bij klimaatverandering
 3. Vergeleken met klimaatverandering is covid-19 een lachertje
 4. Earth Day en de vrouwen van Vanuatu
 5. De toekomst is nat en dat kunnen we nu al zien
 6. Komt er een koudere periode aan op de aarde omdat er minder zonnevlekken zijn?
 7. Oud hout, nieuw bedenksel.
 8. Hier leven de mensen die het wereldklimaat gaan redden
 9. EMA wordt voor 90% gefinancierd door farmaceutische industrie
 10. Onrust
 11. Winkelwagen
 12. vakantiegevoel in vaccinatiestraat
 13. Griekse variant overspoelt Europa, iedereen moet 5 spuiten
 14. Het onderscheid kennen tussen het redden van levens en het beperken ervan
 15. Reportage: Broodjeszaak Broejkes over de impact van het coronavirus
 16. Niet thuis in thuis …
 17. Vereenvoudigde procedure voor economische werkloosheid van bedienden verlengd tot 31 december 2021
 18. Nadenken over consuminderen na Black Friday
 19. Quote 4599 Amsterdamse horeca en vakmanschap … ©
 20. 8 tips om minder te consumeren
 21. De eerste stapjes weg uit coronaland
 22. Warm gevoel
 23. Vakantie-inkopen
 24. Bewegingsziekte
 25. Zit ie goed zo?!
 26. eindelijk weer!
 27. sociaal leven
 28. Wat luchtigs
 29. Leef !
Advertentie

2 gedachten over “Gedachte bij de versoepelingen van Coronamaatregelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.