De zoveelste grafschennis op een rij in Frankrijk

Deze week mocht Frankrijk weer eens geconfronteerd worden met de onverdraagzaamheid van sommigen tegenover andere gemeenschappen in het land.

Jongeren, tussen 15 en 17 jaar oud vonden het heel leuk om de Hitlergroet te brengen op een begraafplaats van Joden en daar een hele reeks graven te bekladden. Zo werden in Sarre-Union 250 graven geschonden en werd ook een gedenkteken voor slachtoffers van de holocaust vernield. Copy-cats vonden het nodig om zulke gruweldaden nog eens te herhalen op enkele ander begraafplaatsen in Frankrijk. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vonden er woensdag nog schendingen plaats in Tracy-sur-Mer, in het noordwesten van Frankrijk, en in Saint-Béat, in het zuiden. Op graven in Challans, aan de Atlantische kust, en in Issoudun, in het centrum van het land, werden hakenkruisen aangetroffen.

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin sprak zaterdagavond in een mededeling zijn verontwaardiging uit. Hij veroordeelde de schendingen en beloofde de strijd tegen antisemitisme en religieuze intolerantie verder op te voeren.

Een profanatie is een pure agressie die kan worden vergeleken met een verkrachting van identiteit. daarom moet dit ook terdege aangepakt worden en moet men een duidelijk signaal naar de buitengemeente geven. Die jongeren moeten ook tot het besef komen hoe zij niet enkel een gemeenschap die ook hun land dienen uitsluiten maar ook heel veel leed bezorgen. Natuurlijk was het hen te doen om die Joodse gemeenschap te kwetsen. Tegenwoordig zien wij dan ook dat meer lui er genoegen in scheppen om niet de Joden hun fysieke integriteit te bereiken, maar hun morele integriteit, hun geschiedenis en van genieten om hen te doen lijden.

De beschadiging van het monument voor de slachtoffers van de deportatie roept ook het beeld op dat wij weer met een generatie komen te zitten die deze afgrijselijke periode in de West-Europese geschiedenis de mat onder willen vegen.

“Het ontkennen van de Holocaust, de tragische gebeurtenissen die de collectieve identiteit van een menselijke groep vormen, is een manier om deze menselijke groep helemaal te ontkennen.”

Frankrijk heeft de grootste Joodse gemeenschap in Europa. Er zijn ongeveer 500.000 tot 600.000 Joden in het land.

Hollande riep de Fransen op hun verontwaardiging over de vernielingen te uiten. Hij verzekerde de Franse Joden dat zij in Europa en in het bijzonder Frankrijk thuishoren, ondanks de oproep van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om naar Israël te komen.

+

Lees verder ook

4 gedachten over “De zoveelste grafschennis op een rij in Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.