Het meest speciale weekend van 2018

Wij geloven dat het echt speciale aan Pesach is hoe het erin slaagt om zowel traditioneel te zijn – we lezen hetzelfde verhaal dat onze voorouders al millennia reciteren – als persoonlijk, waarbij ieder van ons de Seder de onze maakt door onze eigen interpretaties en belangen op te nemen in het tijdloze verhaal van de uittocht.

In het verleden kunnen er speciale kwartieren  geweest zijn waar Joodse thuiskoks in de poorten van het getto gerechten maakten die hen in staat stelden om alles koosjer te houden en de sabbat te houden, inclusief een overvloed aan gerechten te voorzien die op kamertemperatuur werden geserveerd, gekookt op vrijdagochtend, om gegeten te worden bij sabbatmaaltijden zonder de kachel aan te zetten.

Velen onder ons hebben nu al hun uitgebreide aankopen voor het komend weekend gepland en zijn al druk in de weer met de voorbereiding van die speciale dagen.

Komende weekend is het meest speciale weekend van het jaar. Het zal een speciale tijd zijn, om hen die we om ons heen liefhebben, te herinneren aan dat speciale moment dat de Elohim Zijn volk heeft bevrijd en onze hoop op de toekomst heeft geboden.

De eerste dag, Nisan 14, herinneren we ons hoe rebbe Jeshua (Jesjoea/Jezus) samenkwam met zijn naaste vrienden om zich voor te bereiden op het Pascha Pesach. De avond dat ze samenkwamen was niet alleen om zich voor te bereiden op het ritueel dat door hun gemeenschap werd uitgevoerd, met een hervertelling van het verhaal van de bevrijding van de Israëlieten uit de slavernij in het oude Egypte. Die nacht werd heel speciaal, vanwege de handelingen die Jeshua deed.

Sedertafel met bij elk bord een Haggada

Traditioneel komen families en vrienden ’s avonds samen om de tekst van de Haggada of Haĝada te lezen, een oud werk afgeleid van de Misjna (Pesahim 10 of Arvei Fesachim). Het houdt zich voornamelijk bezig met de wetten van het joodse feestdagen Pascha evenals met het paaslam-aanbod. Maar nu presenteerde Jeshua een ander soort lam, dat ook een lam zou zijn dat werd geslacht voor niet-joden en niet-religieuze mensen, zodat ook zij konden worden bevrijd.

Op Nisan 14 nam Jeshua brood en wijn en vertelde zijn naaste vrienden dat het voor altijd symbolen zou zijn om te onthouden dat er een Nieuw Verbond werd gemaakt, deze keer door Jeshua zijn bloed en zijn vlees om als betaling voor de zonden van alle mensen te worden aangeboden. Hij vroeg de mensen aan de tafel om die avond te herinneren en de wereld in te gaan, het Goede Nieuws te prediken en het breken van het brood en het drinken van de wijn te delen als symbolen van het Nieuwe Verbond.

Onderdeel van de Paasmaaltijd, zo je wilt het Peachmaal of Vredesmaal, teken van het Nieuwe Verbond

Laten we uitkijken naar die dagen van herinnering en de vrede met elkaar delen in onze liefdevolle hoop op onze bevrijding en toekomstige toegang tot het Koninkrijk van God.

Chag Sameach!

+

Voorgaande

Hoeft men Jood te zijn of niet om waardige volgeling van Jezus Christus te zijn 4 Trinitariërs en Niet-trinitariërs

Engelse versie / English version: The Most special weekend of the year 2018

++

Aansluitende lectuur

  1. Fragiliteit en actie #14 Plagen van God
  2. De zeven Feesten van God
  3. Zeven Feesten van God de belangrijkste feesten van de hele Bijbel
  4. Dienaar van zijn Vader
  5. Dienstknecht voor velen terwille van de waarheid van God
  6. 2017 Nisan 10, uitkijkend naar 14 Nisan
  7. Jezus laatste avondmaal
  8. Slavernij, Ongedesemd Brood en Feesten
  9. Een Feestmaal en doodsherinnering
  10. Een Messias om te Sterven
  11. Messiaans Pesach 2017 en verharde harten
  12. Belangrijkste weekend van het jaar 2016
  13. 14 Nisan een dag om te herinneren #3 Voor het Overgangsfeest
  14. 14 Nisan een dag om te herinneren #5 De te vieren dag
  15. De verzoening in type en antitype 1 Offers en hogepriesters

+++

Gerelateerd

  1. Nog 2 dagen
  2. Eerste vruchten en de zeven feesten van Israël
  3. Feesten van de Heer
  4. De Feesten van YHWH
  5. Nieuw verbond
  6. Het Pesach feest
  7. Vier de Pesachmaaltijd als gezin
  8. Hoe vieren Joden nu Pesach/Pascha
  9. Brood en Wijn
  10. Pasen
  11. Het eiereten van Pasen
  12. Waar komt die paashaas toch vandaan?